Xoloché, uitbreiding 2024

Extra computerlokaal

Dit project gaat om de realisatie van een extra computerlokaal ter uitbreiding van een eerder SKG-project voor de middelbare school “Instituto de Telesecundaria” in de gemeenschap Xoloché.

De school, het “Instituto de Telesecundaria”, betreft een middelbare school die met speciaal getrainde leraren en lespakketten die op afstand worden aangeboden, waar veel jongeren naar school kunnen terwijl er maar een paar leraren alle lessen onderwijzen. SKG heeft in 2022-2023, met steun van Wilde Ganzen en medewerking van de dorpsgemeenschap twee lokalen met sanitaire voorzieningen gerealiseerd.

 

Nebaj, El Quiché, 

Guatemala 

Heden

Het project in cijfers

Geen woorden maar daden.

Het verhaal.

 

Het dorp Xoloché is opgericht in 1848. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het dorp getroffen door het gewapende conflict. Inwoners vertrokken naar de bergen. In 1988 keerden de inwoners terug naar hun gemeenschap en het eerste comité voor ontwikkeling van de gemeenschap (COCODE) werd opgericht. In 1994, met de hulp van de organisatie FISS, werd de allereerste basisschool gerealiseerd. Tot op de dag van vandaag is deze school nog in gebruik.

De woningen in het dorp zijn gemaakt van hout, blok en maisstengels, met daken van golfplaten en dakpannen. Alle families zijn aangesloten op een leidingwatersysteem. Als er geen water beschikbaar is (afgesloten door de gemeente, ivm gebrek aan water), dan gebruiken de inwoners water uit de rivieren. Bijna alle inwoners (98% van het totaal) hebben een latrine in hun huis.

De middelbare school is opgericht in 2008 door een groep ouders uit de gemeenschap. Het is de eerste middelbare school in deze omgeving en het onderwijs wordt aangeboden door middel van een programma van Telescundaria (een aantal leraren geven alle soorten lessen aan kleine groepen leerlingen over meerdere leerjaren). Het hebben van een middelbare school in deze erg afgelegen gemeenschap is van groot belang voor de ontwikkeling van de gemeenschap en de omgeving.

In haar 12-jarig bestaan hebben ze vele ouders en leerlingen kunnen motiveren om consequent lessen te volgen. Helaas kan het dorp niet rekenen op steun van de overheid voor de bouw van hun eigen faciliteiten. 

De gemeenschap van Xoloche droomt al lang van een middelbare onderwijsinstelling die in de behoeften van de kinderen in het dorp kan voorzien. Jarenlang moesten de leraren de nabijgelegen klaslokalen van de basisschool lenen om de middelbare scholieren buiten kantooruren les te geven, omdat er niet genoeg ruimte was voor iedereen. 

In 2023 heeft de gemeenschap van Xoloche, met de hulp van SKG, samen met  Constru Casa en medefinanciering van de Stichting Wilde Ganzen, haar droom werkelijkheid zien worden met de bouw van de eerste twee klaslokalen en sanitair.

De gemeenschap is zeer betrokken bij het bestuur van de school en willen de school heel graag uitbreiden met nog een klaslokaal. Hun hoop is om een computerlokaal te bouwen dat volledig aan de behoeften van de studenten kan voldoen. Leden van de gemeenschap hebben zich vrijwillig aangeboden om te helpen de bouw van de school. Veel van de vrijwilligers zijn jonge mannen die nog geen kinderen hebben, maar die gepassioneerd zijn om hun toekomstige kinderen een beter leven te bieden.

Wilde Ganzen heeft dit project goedgekeurd voor co-financiering, waardoor het 50 cent bij elke euro legt die we hebben ingezameld. Het streven is de bouw in het voorjaar van 2024 te starten en het project medio 2024 af te ronden waarna het nieuwe meubilair is afgeleverd.

Project
In
Beeld