Buena Vista, 2020

Steun ons nieuwe project!

SKG heeft in het najaar van 2020 een nieuw projectvoorstel ontvangen voor de bouw van een keukenruimte bij de gemengde lagere school in het dorp Buena Vista. Met een nieuwe keukenruimte zullen de leerlingen onder betere omstandigheden een gezonde maaltijd kunnen krijgen en er zal voldoende ruimte zijn voor de ouders van de kinderen om eten te bereiden en te serveren. 

Izabal, 

Guatemala 

Tot heden

Het project in cijfers

Geen woorden maar daden.

0

Keukenruimte

0

Leerlingen Blij

0

Doel

Ingezameld 36%

Het verhaal.

Met de bouw van deze modelkeuken kunnen we de kwaliteit van het onderwijs van 120 leerlingen en 7 leraren (6 betaalde krachten en 1 vrijwilliger) verbeteren. Indirect worden ook de 6 leden van het schoolbestuur bereikt, evenals de ongeveer 100 ouders van de leerlingen, die naar vergaderingen en bijeenkomsten door de school georganiseerd komen én toekomstige leerlingen.

Er bestaat bezorgdheid bij de leerkrachten en ouders, over het feit dat als in 2021 de lessen weer fysiek worden hervat op school er niet over voldoende en een hygiënische ruimte kan worden beschikt voor het koken en bereiden van maaltijden voor de kinderen. Dit alles gerelateerd aan de grote impact die Covid-19 heeft in Guatemala en de noodzaak om besmetting en overdracht van het virus zoveel mogelijk te moeten voorkomen. Men is bang dat het gebrek aan ruimte en hygiëne ziekten kan veroorzaken of virussen kan overdragen.

Het project voorziet ook in een goede kookoven en een waterfilter voor de keuken. De kookoven is houtbesparend en veilig in het gebruik. Er wordt een goede afvoer aangebracht, waardoor het veel gezonder is om hierop te koken (in vergelijking met het koken op open vuur, wat gevaarlijk is en waarbij de vrouwen veel rook inademen, wat grote impact op de longen heeft). Doordat de oven veel minder hout gebruikt, wordt veel tijd bespaard doordat veel minder hout hoeft te worden gesprokkeld en het is beter voor het milieu. Het waterfilter zorgt ervoor dat schoon water wordt geleverd dat rechtstreeks kan worden geconsumeerd of worden gebruikt voor het bereiden van de maaltijden.

Buena Vista is dit najaar getroffen door de ETA stormen en er is ook schade aan woningen en aan de school, maar omdat de school op een hoger gelegen deel in het dorp ligt, valt het relatief mee. De school heeft wel onder water gestaan, maar het is inmiddels weer droog en schoon en muren zijn al weer bijgeverfd.
De school heeft hoop dat ze in het nieuwe schooljaar weer open mogen (ivm Covid-19) en daarom willen ze héél graag de keukenruimte bij de school hebben. De bedoeling is dus om de keukenruimte er te realiseren, met hulp van Constru Casa, onze vaste partner ter plaatse, en het liefst op zo kort mogelijke termijn! We hebben dit project uitgeroepen tot kerstactie en hopen op uw bijdrage.

Project
In
Beeld