Coeduca, 2012

COEDUCA is een door ouders opgericht comité in El Esfuerzo, voor wiens kinderen er in de eigen gemeente geen mogelijkheid was om naar school te gaan. De gemeenschap van El Esfuerzo bestaat uit circa 1.000 mensen, 250 gezinnen. Met dit project krijgen de kinderen toegang tot basisonderwijs.

El Esfuerzo, 

Guatemala 

2012

Het project in cijfers

Geen woorden maar daden.

Het verhaal.

De ouders besloten in 1999 na de oprichting van het comité hun krachten te bundelen en een eigen school op te zetten. Ze kregen toestemming van de regering om een school te beginnen, die in het jaar 2000 open ging. Vrijwilligers kregen een training om -op vrijwillige basis- les te geven. In het eerste jaar telde de school 125 kinderen. In het tweede jaar gingen er al 300 kinderen naar school en in de jaren erop schommelde het aantal leerlingen tussen de 300 en de 400. Om dit hoge aantal leerlingen te kunnen plaatsen kreeg de helft van de kinderen ‘s ochtends les en de andere helft ’s middags.

Jarenlang is de school gehuisvest geweest in ruimtes die de leraren zelf beschikbaar stelden. In 2007 slaagde COEDUCA erin wat spaargeld bij elkaar te leggen en met hulp van een bemiddelde school in de hoofdstad een stuk land te kopen, waar een geïmproviseerd schoolgebouw werd opgetrokken uit golfplaten en houten palen. Er was echter geen vloer in de lokalen; als het regent stroomde de modder door de klas. De metalen golfplaten lieten zowel kou als hitte door, en het was binnen erg vochtig waardoor het schoolmateriaal snel schimmelt. Om het onderwijs in deze school te kunnen voortzetten en de kwaliteit ervan te verbeteren, was een beter en duurzamer gebouw hard nodig.

Tijdens een bezoek van SKG begin 2012 is een deel van de nieuwbouw van de school feestelijk geopend. In de loop van maart 2012 is het project succesvol afgerond.

Het projectplan omvatte het neerzetten van een nieuw schoolgebouw met 9 klaslokalen, 1 computerruimte, 1 kantoortje en 1 opslagruimte. De school zou dan ruim 400 leerlingen kunnen huisvesten. De kosten bedroegen zo’n 45.000 euro, waarvan Wilde Ganzen 55% voor haar rekening heeft genomen.

 

Project
In
Beeld