Waar staan wij voor?

Missie
De basisgedachte is dat alleen met educatie de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken is en de kwaliteit van het leven voor de kinderen en families van Guatemala kan verbeteren. In de missie van SKG staat de school daarbij voorop, niet alleen als een plaats voor onderwijs, maar een 'thuis' is voor de kinderen, waar de leraren zich betrokken voelen bij de kinderen. De meeste families in Guatemala hebben acht of meer kinderen en thuis ontbreekt het vaak aan van alles, vooral ook aan aandacht. Op school wordt de kinderen bijgebracht dat ze er toe doen, door bijvoorbeeld hun verjaardagen te vieren.

Hoofdlijnen van ons beleid
De Stichting Kinderprojecten Guatemala wil de kansen voor de kinderen in Guatemala door te investeren in het onderwijs. Dat doen we voornamelijk door degelijke en betaalbare schoolgebouwen te bouwen voor de armste kinderen in Guatemala. Dat is de start van kwalitatief goed onderwijs.

De hoofdlijnen van ons beleid

  • SKG richt zich op fondsenwerving en communcatie;
  • SKG werkt samen met betrouwbare partners in Guatemala die de daadwerkelijke projecten realiseren;
  • SKG maakt zoveel mogelijk gebruik van cofinanciering (o.a. Wilde Ganzen) om een breed publiek te bereiken, meer waarde te halen uit de donaties en giften;
  • SKG streeft naar de bouw van 1 tot 2 scholen per jaar in de armste zelfvoorzienende gemeenschappen in Guatemala die vaak in afgelegen gebieden liggen.

Het volledige beleidsplan is hier beschikbaar.

Basisschool
In vele dorpen in Guatemala blijft een groot deel van de kinderen verstoken van onderwijs. Volgens de overheid kunnen de kinderen naar de openbare school (escuela publica) maar veel van de allerarmste gezinnen kunnen het jaarlijkse inschrijfgeld, de verplichte schooluniformen, de boeken en het lesmateriaal niet betalen. ‘Onze’ scholen bieden de kinderen lagere school onderwijs op basis van een programma dat goedgekeurd is door het ministerie van Onderwijs in Guatemala. Naast lezen, rekenen en schrijven leren de kinderen ook creatief te zijn, na te denken en te dromen.

Kleuterschool
SKG ondersteunt ook voorbereidende scholen (preprimaria) met 30 kinderen van vijf en zes jaar. Ze leren lezen, tellen, tekenen en er wordt natuurlijk volop geknutseld, gespeeld en gezongen. Goed voorbereid kunnen ze het jaar daarna naar de openbare lagere school gaan

Middelbare school
Jongeren kunnen op de scholen in Guatemala een driejarig voortgezet onderwijsprogramma volgen, opgesteld op basis van een regulier overheidsprogramma waarin ook veel aandacht is voor praktijkonderwijs. Na deze drie jaar kunnen ze kiezen om nog drie jaar door te studeren of school te combineren met het leren van een vak. Het zijn zeer gemotiveerde, hardwerkende jongeren die hier de kans grijpen om verder te komen.

Computerlokaal
Ook voor kinderen in Guatemala is het essentieel te leren met de computer en computerprogramma’s om te gaan, vooral als je verder wilt komen en kans wilt maken op een betere baan. SKG ondersteunt daarom computerlokalen waar alle kinderen van school les krijgen. Voor de kinderen is het in ieder geval leuk en spannend om alle programma’s en het typen onder de knie te krijgen en de beste en snelste op de computer te zijn!

Bibliotheek
Elk kind kan heerlijk verzonken in een boek zijn. Een boek met een mooi, grappig of spannend verhaal, met slimme en geestige personages, om over na te denken of over te dromen. SKG financiert kleine bibliotheken met een diverse verzameling boeken voor alle leeftijden. Hier kunnen de kinderen ter plekke een boek lezen, alleen, met een vriendje of samen met een vrijwilliger. Ook in de lessen wordt gebruik gemaakt van de atlassen en encyclopedieën uit de bibliotheek. .

Keukenproject
Met een lege maag is het moeilijk leren. Veel van de kinderen die naar school gaan, krijgen thuis slechts een of twee keer per dag te eten en dan vaak alleen wat bonen, rijst of tortilla’s nadat ze van school thuiskomen. Om te zorgen dat ze meer vitamines en voedingstoffen binnenkrijgen voor de nodige energie om te leren, proberen wij in samenwerking met onze scholen te zorgen dat de kinderen elke dag op school een gezonde snack zoals bijvoorbeeld een broodje met ham en tomaat, groentesoep of fruit.

De leraren
Zonder de Guatemalteekse leraren zouden de kinderen nooit de educatie kunnen krijgen die ze verdienen. De leraren op de school in Alotenango werken hard en maken lange dagen voor een bescheiden salaris. Allen hebben ze een groot hart voor de kinderen en weten zelf hoe belangrijk een opleiding is. Ook worden ze gestimuleerd met cursussen en verdere studie.