Nieuws over onze projecten

School in Peniel klaar!!

Wij zijn heel erg trots en dankbaar dat wij het benodigde geld voor ons project in Peniel bij elkaar hebben en dat de bouw van de school inmiddels afgerond is. Met de steun van de Wilde Ganzen, die iedere gedoneerde euro hebben aangevuld met € 0,55 is het mogelijk geweest om deze school voor gehandicapte kinderen in Peniel te realiseren. Wij willen u van harte danken voor uw steun mede namens de kinderen in Peniel!

Klik hier voor een mooi interview met de oprichtster van de school in Peniel. Foto's van de bouw zijn hier beschikbaar.

Naast het bovenstaande mooie project heeft het bestuur van SKG besloten om nog twee andere projecten te gaan realiseren op korte termijn, te weten San Samox en Berlin Mixco

Afsluiting schooljaar in Alotenango

Op 19 oktober werd het schooljaar in Alotenango afgesloten. De kinderen van de school waren allemaal mooi aangekleed op hun laatste schooldag, de schoenen keurig gepoetst en een beetje zenuwachtig. Vooral de kinderen die een diploma kregen van de kleuterschool en nu naar groep 3 gaan.

       

Twee kinderen waren uitgekozen om de Guatemalteekse vlag binnen te dragen en natuurlijk werd het Guatemalteekse volkslied gezongen. Daarna mochten de ´afstudeerstudentjes´ op het podium komen en kregen ze van hun leerkracht een diploma uitgereikt. De ochtend werd opgevuld met een aantal mooie dans- en zangacts van de kinderen. Als afsluiting mochten alle kinderen van de school genieten van een heerlijke lunch. Een mooi schooljaar, dat afgesloten werd met veel voldoening van leerlingen, ouders en leerkrachten. In 2013 is de basisschool compleet. Er zijn dan 6 leerjaren in de ochtend en 6 leerjaren in de middag. Hier kunnen we trots op zijn. 

Nieuws over San Samox project

Recent hebben we goed nieuws ontvangen van de school in San Samox! Na de constructie van de Telesecundario School, heeft het Ministerie van Onderwijs in Guatemala helaas niet aan haar verplichtingen voldaan om de salarissen van de leraren te betalen. 

CasaSito, partner van SKG in Guatemala, realiseerde zich dat er een grote investering gedaan was in het recente verleden, die niet verloren mocht gaan en besloot om de financiering van de salarissen dan maar zelf te gaan regelen. Met behulp van de donaties van Developing Scholars was CasaSito in staat om de salarissen van 2011 te betalen en kon zij zich ook garant stellen voor de salarissen van 2012.

Echter, in juni 2012, na veel gelobby door de medewerkers van CasaSito en het San Samox leraren team, heeft het Ministerie van Educatie uiteindelijk toch ingestemd om de oorspronkelijke toezeggingen gestand te doen. In augustus 2012 is de overheid gestart met het betalen van de salarissen. Wij zien dit als een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van de school, aangezien de overheid nu ook geinvesteerd heeft in de school en de fondsen die CasaSito reeds beschikbaar had nu aangewend kunnen worden voor andere zaken zoals schoolmaterialen en beurzen voor leerlingen.

Nieuwe initiatieven bij EducArte

EducArte heeft een zeer goede resultaten geboekt in 2012. Aanvullend aan de reeds bestaande initiatieven is er een aantal nieuwe initiatieven opgestart. 

Zo heeft EducArte in samenwerking met Agedes uit Huehuetenango met groot succes een diploma programma opgestart voor vrouwelijke ondernemers. Het programma leert vrouwen hoe ze een bedrijf kunnen starten en geeft ze technische ondersteuning. Veertien vrouwen zijn inmiddels geslaagd en hebben deelgenomen aan een show waarin zij hun producten aan het publiek getoond hebben. Voorbeelden van producten zijn haar en huidproducte, kleding, bakproducten. Dit type projecten is van groot belang voor vrouwen aangezien zelfvoorzienend zijn de eerste stap kan zijn voor hen om de cirkel van geweld waarin zij zich bevinden te doorbreken.

Een ander succesvol programma is Maleta Mágica (magische koffer). Dit project bezoekt een aantal gemeenschappen en tracht de liefde voor het lezen aan kinderen over te brengen door middel van humor en interactieve literaire activiteiten. Dit jaar heeft het project 14 scholen bezocht, talloze projecten van educatieve aard en een aantal festivals in de gemeenschappen en heeft hiermee meer dan 1.000 kinderen bereikt.

De EducArte bibliotheek blijft een bron van informatiie voor de Ciudad Vieja gemeenschap en omgeving. De bibliotheek focust op interactie, integratie en leren zo dat kinderen, jonge mensen en volwassenen de bibliotheek niet alleen gebruiken om hun huiswerk of onderzoek te ondersteunen maar dat ze de bibiliotheek ook gaan gebruiken als generiek leermiddel. De bibliotheek heeft ook vijf computers met software met educatieve doeleinden.